Nu ook leefstijl sessies op basis van de OERsterk principes

Familie systeem

Misschien heb je er wel eens van gehoord; familiesystemen of familie opstellingen. Els van Steijn heeft er een mooi boek over geschreven; de fontein.

Iedereen heeft een familiesysteem. Je bent er veel meer mee verbonden dan je je er bewust van bent. Wanneer je op de goede plek staat binnen het systeem loopt alles goed. Maar wat als je niet goed in het systeem staat? In je hoofd weet je rationeel hoe het is. Maar vaak is er in de diepte meer aan de hand. Je kunt alleen je verantwoordelijkheid nemen van hetgeen je je bewust bent.

Een familie opstelling is een methodiek om in de diepte van jouw systeem te kijken wat er in essentie speelt.

Wat niet is aangekeken in het familiesysteem wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Dit kan tot 7 generaties teruggaan. Patronen blijven zich herhalen totdat ze erkend worden. En als de boodschap zich laat zien trekt hij zich terug uit het systeem. Bijzonder toch?

Iedereen heeft een systemisch lot. Het is de kunst het lot los te laten wat niet van jou is. 

Soms neem je geheel onbewust het lot over van iemand anders in je systeem. Je gaat dan “in de verkeerde bak staan”. Stel je een fontein voor, wanneer je in de bak boven je gaat staan (dit is altijd de bak van je ouders) dan stoomt het niet en dat kan je op de lange termijn merken. 

Er wordt wel eens gezegd dat paarden niet anders kunnen dan systemisch reageren. Daar wordt mee bedoeld, dat paarden continu de energie uit de omgeving screenen en daarop reageren. Breng je een persoon in contact met een paard, dan gaat het paard reageren op datgene wat de persoon uitstraalt. Het reageert dan op de gedachten en emoties van die persoon, want dit zijn vormen van energie. In deze gedachten en emoties kunnen (onbewust) invloeden zitten vanuit het systeem van de client. De kans is groot dat er systemische verschijnselen zullen voordoen.