Nu ook leefstijl sessies op basis van de OERsterk principes

Ik wens je het allerbeste

In november 2023 ben ik voor de laatste keer het AVL uitgelopen. Ongeveer 6,5 jaar geleden liep ik er voor het eerst naar binnen en wist toen niet wat mij te wachten stond. Ik had de diagnose baarmoederhalskanker gekregen, maar welk stadium en welke behandeling ik zou krijgen wist ik toen nog niet. Na onderzoek bleek dat het al in een verder stadium zat dan verwacht en ik totaal 6 chemo behandelingen, 30 bestralingen en 4 inwendige bestralingen nodig had. Twee maanden na de laatste bestraling was de eerste controle goed, maar op een scan was er toch nog wit weefsel te zien, wat kan duiden op littekenweefsel maar ook op kankerweefsel. Er wordt op dat moment geen risico genomen en een zware buikoperatie volgde waar mijn baarmoeder, eierstokken en klieren zijn weggehaald. 

Op dat moment voor de diagnose leidde ik een groot vitaliteitsproject op mijn werk wat ik ontzettend leuk vond.  Ik vind vitaliteit op de werkvloer enorm belangrijk en geloof dat vitale medewerkers beter presteren, flexibeler zijn en vindingrijker zijn. Het was dus bijzonder dat de projectleider van het vitaliteitsproject zelf ziek was. En ook ik dacht gezond te leven; sportte veel, at gezond, deed aan Yoga. 

De baarmoeder is een bron van diepe creatieve kracht, wijsheid en vrouwelijk leiderschap. Maar de baarmoeder slaat ook onverwerkt trauma op. Wat zegt dat mij? Had ik misschien het verlies van mijn zusje niet goed verwerkt die 2,5 jaar daarvoor was overleden?

Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn man en kinderen (en familie en vrienden) was de schok groot. Voor de kinderen is er een link naar kanker en de dood. En vooral omdat je als de diagnose nog niet duidelijk is verkeer je in enorme onzekerheid. Er gaat dan van alles door je hoofd.

Ik mocht elke dag naar het AVL voor de bestraling is, en na een aantal weken is dat enorm vermoeiend. Elke dag ging ik even rusten. Maar ik vond het ook belangrijk om te blijven bewegen en ben daarom “gewoon” elke dag met de hond een wandeling gaan maken. En ik heb goed geluisterd naar mijn lichaam qua voeding. Waar andere vrouwen tijdens de chemo dagen frisdrank dronken, drop aten en croissants aten (toen nog zonder room en glazuur) nam ik noten en groenten smoothies. Ik ben gedurende de hele behandeling dan ook niet ziek geweest, als een van de weinigen. En mijn herstel ging enorm voorspoedig, ook na de operatie. 

Ik ben enorm dankbaar voor de behandeling die ik heb gekregen in het AVL, de goede zorg die daar wordt geboden en de waardevolle nazorg. Toch was ik enorm blij dat ik afgelopen maandag voor de laatste keer het ziekenhuis uit liep. En dit hoofdstuk kan afsluiten.

Door de dingen die je meemaakt ga je ook nadenken over wat belangrijk vindt, en wat niet. Waar word je blij van? Ik word blij van paarden, maar ook om mensen inzicht te geven in verschillende aspecten in hun leven. Een van de dingen die op mijn pad zijn gekomen is systemisch paardencoaching. In hoeverre heeft jouw (familie) systeem invloed op jouw leven? Juist door bovenstaande ben ik enorm dankbaar dat ik samen met mijn paard Igor  cliënten het pad van hun ziel te laten lopen en blokkades, trauma’s en belemmeringen aan te kijken en op te lossen. Wat kan jij uit het verleden oplossen om verder te kunnen?

Waar mijn gynaecoloog mij afgelopen maandag het beste wenste, wens ik dat jou ook.