Nu ook leefstijl sessies op basis van de OERsterk principes

Uit je comfortzone

Wanneer je uit je comfortzone gaat ontstaat er groei. Je leest het en begrijpt het. En je hoort het ook van anderen. Dus waarschijnlijk werkt het zo.

Maar hoe makkelijk is het om in je comfortzone te blijven? Je weet waar je aan toe bent, weet wat je kan verwachten. Maar aan de andere kant weet je ook dat wanneer je doet wat je altijd doet je krijgt wat je altijd kreeg.

En wat nou als je wil groeien?

Ik hou van mijn comfortzone. Lekker veilig, je hoeft je nek niet uit te steken en je weet dat het eigenlijk altijd wel goed gaat. Als we gingen stappen vroeger ging ik vaak met de auto dan wist ik altijd dat ik èn thuiskwam èn zelf kon bepalen hoe laat ik wegging. Ga het liefst op mijn fiets naar mijn werk want dan weet ik hoe laat ik aankom (geen last van files) en zoek altijd zelf graag de vakanties uit want dan weet ik wat ik kan verwachten ;-).

In januari (2024) kreeg ik een filmpje te zien van Ingrid van Eijk om 72 uur te gaan vasten. Ik begon heel hard te lachen, want wie gaat dit nou doen? Toen ik het filmpje aan mijn man liet zien zei hij gelijk: geef mij haar nummer maar want dat wil ik wel. Ik heb aan de zijlijn gekeken hoe dit gegaan is en ik kan je vertellen dat ik verbaasd was hoe makkelijk het ging, en wat het met Bert gedaan heeft. Dus toen we een mail kregen dat de volgende 72-uur vasten van 8-11 april was heb ik de stoute schoenen aangetrokken en me opgeven. Daarbij wel vertelt dat -in mijn ogen- dit het ergste is dat je kan gebeuren; 72 uur vasten. Maar onder de juiste begeleiding had er alle vertrouwen in. 

In de weken ernaar toe werd gevraagd om al een keer 24 uur te gaan vasten. Dat is dus 24 uur niet eten. Zonder er al te veel bij na te denken heb ik het gedaan en het verbaasde me hoe makkelijk het ging. Ik heb het zelfs 2 x gedaan om me goed voor te bereiden. Ik vast wel vaker 16 uur dus ik was het al wel gewend. Dat was eerst wel anders. Ik was degene die 6 x per dag moest eten (dacht ik) en had een periode altijd dextro energy in mijn tas voor het geval ik echt slap begon te worden. De laatste jaren eet ik 2 of 3 x per dag (en de juiste voedingsmiddelen dus meer vetten en eiwitten). Met uiteraard ook uitzonderingen van meerdere keren per dag en de 80/20 regel (80% gezond/20% ongezond; alles is balans!)

In april (2024) heb ik dus 72 uur gevast en ja, ik ben uit mijn comfortzone gegaan. Ik had nooit gedacht dat ik dit kon, maar je gedachten zijn echt je krachten. Wanneer je de overtuiging hebt dat je iets kan kàn je het dus gewoon. En het was niet altijd makkelijk, de mineralen die ik innam in de ochtend kwamen er met dezelfde vaart weer uit. Hongergevoel bleef weg maar heb me wel een paar keer “wee” gevoeld. En ondanks dat ik het me niet had voorgenomen ben ik toch 2 x gestikt om het avondeten te maken voor de kinderen. Ook dat kostte geen moete.

Wat doet het vasten met je lichaam?

Na 24 uur herstelt je darmwand en gaat je lichaam Gaba aanmaken, dit ontspant je hersenen helpt bij angstgevoelens. Na 36 uur start de verbranding van diep opgeslagen glucose, insuline en gifstoffen. Je dwingt je lichaam om oude voorraden te vinden en te verbranden. Bij 36-48 uur kun je vetverlies (altijd handig zo voor de zomer), anti-veroudering en een toename van dopamine beginnen te zien. Na 48 uur begint het resetten van de dopaminereceptor. Dit zorgt ervoor dat je geluksgevoel door de kleinste dingen wordt geactiveerd. Na 72 uur wordt je hele immuunsysteem opnieuw opgestart. Je stamcellen voor het immuunsysteem en je bewegingsapparaat regenereren. Ontzettend mooi om te zien hoe je lichaam werkt!

En na deze 72 uur hebben we heerlijk genoten van de maaltijd!

Naast deze reset voor mijn lichaam heeft het mij vooral vertrouwen gegeven dat je echt meer kan dan je denkt. En dat is misschien nog wel het fijnste gevoel. Wat heb jij nodig om uit je comfortzone te gaan?