In november 2023 liep ik voor de laatste keer het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis uit. Een bijzonder moment, want 6,5 jaar eerder begon hier mijn intensieve traject na de diagnose baarmoederhalskanker. Toen ik voor het eerst naar binnen ging, had ik geen idee wat me te wachten stond. Ik wist enkel dat ik kanker had, maar het stadium en de behandeling waren nog onbekend.
Het bleek dat ik al in een verder gevorderd stadium zat. In totaal kreeg ik zes chemotherapieën, dertig bestralingen en vier inwendige bestralingen. Twee maanden na de laatste behandeling leek de eerste controle goed, maar er was nog wit weefsel te zien op de scan—een mogelijk teken van littekens of zelfs baarmoederhalskanker-weefsel. Dit leidde tot een zware buikoperatie waarbij mijn baarmoeder, eierstokken en lymfeklieren werden verwijderd.
Het belang van vitaliteit op de werkvloer
Op het moment van de diagnose leidde ik een groot vitaliteitsproject op de werkvloer. Het was ironisch: als projectleider voor vitaliteit zelf ziek zijn. Ik geloof sterk in de kracht van gezond leven en de impact hiervan op prestaties, creativiteit en flexibiliteit op het werk. Ondanks mijn eigen gezonde levensstijl, kreeg ik toch te maken met deze ziekte. Ik sportte veel, at gezond, en deed aan yoga, maar ik besefte later dat onverwerkt trauma in mijn lichaam wellicht een rol speelde.
De impact van baarmoederhalskanker
De baarmoeder is een bron van creatieve kracht en vrouwelijke energie, maar ook een plek waar onverwerkte emoties en trauma’s zich kunnen vastzetten. Het verlies van mijn zusje, tweeënhalf jaar eerder, had ik mogelijk niet volledig verwerkt. Dat zette me aan het denken: welke onverwerkte emoties had ik bij me gedragen? Voor mijn man en kinderen was de diagnose baarmoederhalskanker een grote schok, omdat zij een directe associatie hadden met kanker en dood.
Het belang van beweging en voeding tijdens chemo
Elke dag moest ik naar het AVL voor de bestraling, en na een aantal weken werd dat behoorlijk vermoeiend. Maar ik bleef in beweging. Elke dag maakte ik wandelingen met de hond en luisterde goed naar mijn lichaam, vooral op het gebied van voeding tijdens chemo. Waar anderen zich tegoed deden aan frisdrank en snacks, koos ik voor noten en groentesmoothies. Dit heeft me enorm geholpen. Tijdens de hele behandeling ben ik, in tegenstelling tot veel anderen, nauwelijks ziek geweest.
Systemisch Paardencoaching: Herstel en innerlijke kracht
Naast mijn fysieke herstel ben ik me ook gaan richten op mijn innerlijke genezing. De vraag “Wat heeft jouw familiesysteem met jouw ziekte of herstel te maken?” werd steeds belangrijker voor me. Door mijn ervaringen met baarmoederhalskanker ben ik gedreven geraakt om anderen te helpen met systemisch paardencoaching. Samen met mijn paard Igor help ik cliënten om blokkades, trauma’s en belemmeringen vanuit hun verleden te verwerken en verder te komen.
Systemisch paardencoaching biedt inzicht in hoe diepgewortelde patronen en onverwerkt trauma invloed hebben op jouw leven en welzijn. Wat kun jij vanuit je verleden aanpakken om verder te groeien?
Dankbaarheid en afsluiting
Na jaren van behandelingen en controles ben ik enorm dankbaar voor de zorg die ik heb ontvangen. Het was een lange weg, maar afgelopen november kon ik eindelijk het AVL voor de laatste keer verlaten. Een hoofdstuk sluiten voelt bevrijdend. Net zoals mijn gynaecoloog me het beste wenste, wens ik dat ook voor jou. Wat heb jij nodig om jouw eigen hoofdstukken af te sluiten en te werken aan je vitaliteit en balans?
Benieuwd wat we voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact op, ik help je graag verder! Volg BewustzijnSP ook op Instagram, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates. Nieuwsgierig naar meer blogs? Klik hier!