Geld is een middel en oorspronkelijk ontstaan als een ruilmiddel. Later werden goederen betaald met stukjes goud en zilver. Op een gegeven moment is geld als praktisch en algemeen geaccepteerd ruilmiddel ontstaan. Helaas rust er vaak een taboe op het woord “geld”.
In de maatschappij lijkt geld verdienen een levensvervulling te zijn geworden, terwijl geld in de basis een middel is om iets te realiseren dat voor jou waardevol is. Wanneer geld een doel op zich is, onderhoud je een minder gezonde en of zuivere relatie met geld. Met geld kun je voor jouw waardevolle doelen realiseren. Wat voor jou waardevol is, hangt af van de kernwaarden die jij in het leven hebt. Kernwaarden worden gevormd door iets wat jij belangrijk vindt en dat voel je in je buik, bijvoorbeeld vrijheid, duurzaamheid of eerlijkheid.
Ook geef je je waarden aan anderen door en hebt deze doorgekregen van jouw ouders. Want wat is hun relatie met geld? Stikt geld, is het vies, als je voor een dubbeltje geboren bent word je dan nooit een kwartje? Mag je succesvol zijn of heb je dan kapsones? Ben je ineens anders als je een groot huis hebt en een dure auto? En durf jij een eerlijke prijs voor je diensten te vragen of het gesprek aan te gaan wanneer je vindt dat je loonsverhoging mag ontvangen?
Hoe jij dus tegen geld aankijkt, heeft veel te maken met je innerlijke houding, je conditionering vanuit je familiesysteem, sociale ideologieën en ook door mogelijke trauma’s over geldzaken. En welke plek jij inneemt in het systeem. Wanneer je op de juiste plek staat gaat het vanuit nature goed, en handel je niet vanuit te kort of behoeftigheid.
Middels een opstelling met paarden kunnen we kijken wat rijkdom voor jou betekent.